contact

Door anders te kijken...

kun je anders gaan denken,

anders gaan doen,

anders gaan voelen,

anders gaan leven,

steeds meer in overeenstemming
met wie jij in je kern bent.

Hoe het na een barre winter toch weer lente wordt.

De troostende en helende werking van natuur bij verlies en rouw.

"Ik kijk om me heen en zie de eerste sneeuwklokjes uit de grond komen, het past niet en kan niet bij hoe ik me voel. In mij is alles nog dood en winter. Het raakt me hoe het de natuur weer opnieuw is gelukt om zich na de barre winterperiode als hernieuwd te tonen, de kracht van het eerste, zich door de sneeuw heen duwende leven, is enorm en als ook enkele weken later de eerste tekenen van de zich in de grond bevindende tulpenbollen zichtbaar worden in mijn grasveld, dan breekt er iets in mij.

Ik zie de beelden van vorig voorjaar toen alles nog kleur had in mijn leven, toen alle voorjaarsbloeiers zich in hun volle pracht toonden en besef dan opeens dat de natuur niet terugblikt op wat vorig jaar was. Het verlies van de bloemen die zomaar uit het leven werden weggerukt, wordt gewoon geaccepteerd of ze nu werden vertrapt door één van de kinderen in het enthousiasme van het spel of werden geplukt voor in de vaas op de keukentafel. Niets van dat alles kan ervoor zorgen dat het winter blijft. Er is een oerdrang naar leven en iedere plant doet ondanks alle verliezen van vorig jaar ook dit jaar weer zijn uiterste best om zo optimaal mogelijk te kunnen groeien en bloeien.
Het voelt als een troost te beseffen dat dat dan ook voor mij moet gelden. Ook ik ben als mens onderworpen aan dit cyclische proces van het leven. Ondanks alles wat ik in de afgelopen winter heb verloren, moet ik erop vertrouwen dat het toch weer ooit, ergens lente zal worden in mijn leven."

Bovenstaand stukje schreef ik enkele maanden na het overlijden van mijn partner. Hij stapte zonder enig voorteken uit het leven en liet mij ontredderd achter. Ik dacht te weten hoe mijn leven eruit zag, wie mijn partner was en wie ik zelf was maar niets bleek minder waar. Niets bleek te zijn wat het leek en de bodem onder mijn voeten verdween voor enige tijd. Ik vond het een traumatische ervaring en moest opnieuw op het leven gaan vertrouwen. In dit verhaal is de natuur op meerdere momenten mijn leermeester en houvast geweest. Ze liet me aan de hand van de vele symbolieken zien hoe het leven werkelijk in elkaar zit. Ze liet me zien hoe de principes van verlies en loslaten, van leven en groeien, van de natuurlijke cycli en de onlosmakelijke verbondenheid van alles om me heen, mij iets konden leren over mijn eigen leven en het proces waar ik doorheen ging. Het gaf me troost en de moed om door te gaan. Het hielp me bij het accepteren van alles dat me was overkomen en het gaf me vertrouwen dat het leven ooit weer lichter zou worden.

Inmiddels ben ik 7 jaar verder en heb ik ook op professioneel vlak veel geleerd over verlies en rouw en wat dit met mensen doet. Nu weet ik dat mijn verhaal naast een verhaal over verlies ook het verhaal is van overleven, van het hervinden van jezelf, van het ontdekken van een oerkracht in jezelf, van persoonlijke groei en van heling.
Wanneer je je omgeeft met natuur maak je weer opnieuw verbinding met iets waarmee we diep van binnen heel erg vertrouwd zijn. Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat alleen al het verblijven in een natuurlijke groene omgeving een positief effect heeft op onze fysieke en mentale gezondheid. Onze bloeddruk daalt, angst en depressieve gevoelens nemen af. De Japanners kennen de term Shinrin-yoku waarmee het bewuste verblijf in de natuur wordt gezien als het nemen van een weldadig bosbad. Schotland is het eerste westerse land waar artsen het verblijven in de natuur op recept voorschrijven aan hun patiënten.

Gelukkig herontdekken we meer en meer hoe belangrijk de natuur is voor ons welzijn. Dat geldt ook zeker wanneer we geconfronteerd worden met verlies en tegenslag. Als coach/therapeut heb ik inmiddels een heel aantal mensen mogen ondersteunen bij het doorlopen van hun eigen rouwproces. Het hervinden van hun verbinding met de natuur als bron van wijsheid, troost, inspiratie, genezing en heling is daarbij altijd een belangrijk onderdeel. Juist wanneer het leven tegenzit is het belangrijk om te beseffen dat het na een barre winter altijd ooit weer lente wordt.

Wil je ook ontdekken hoe de natuur jou kan helpen om een moeilijke tijd door te komen maak dan een afspraak voor een sessie wandelcoaching, rouwverwerking of wandel gratis mee tijdens de maandelijkse mee-wandeling.