contact

Door anders te kijken...

kun je anders gaan denken,

anders gaan doen,

anders gaan voelen,

anders gaan leven,

steeds meer in overeenstemming
met wie jij in je kern bent.

Rouw is voor de innerlijke vrouw I

Werken met de innerlijke familie bij een plotseling verlies.

Elke persoon heeft zijn eigen innerlijke familie in zich: een innerlijke man, vrouw, jongen en meisje. Alle vier reageren ze anders op het plotselinge verlies van een dierbare. In dit blog lees je hier meer over. In een later te publiceren deel II vertel ik meer over hoe de innerlijke vrouw de innerlijke familie overeind houdt in de periode na het overlijden van je naaste.

Ben je nog niet zo bekend met de innerlijke familie, lees dan eerst het blog: maak kennis met je innerlijke familie.

Omdat ik veel werk met mensen met een verlieservaring en het werken met het model van de innerlijke familie, ontwikkeld door Arienne Klijn heel snel tot duidelijke inzichten leidt, heb ik onderzocht wat er gebeurt met de leden van onze innerlijke familie bij een plotseling verlies? Inzicht in deze dynamiek biedt ook inzicht in jouw persoonlijke rouwproces. Het maakt helder waarom je voelt wat je voelt, doet wat je doet en geeft handreikingen voor dat wat nodig is om grip te houden of te krijgen op jouw leven na je verlies. 

Het meisje in ons zoekt altijd naar geborgenheid en verbinding met anderen en die verbinding wordt door de dood van een dierbare abrupt verbroken. Het meisje wordt dan ook hard geraakt. Alles wat er te voelen is, zal door haar worden gevoeld en waarschijnlijk zal ze worden overspoeld door alle emoties. Het meisje dat van veiligheid, zekerheid en duidelijkheid houdt zal in paniek raken omdat alle zekerheden plotseling verdwenen zijn. De wereld is onveilig geworden en dat veroorzaakt veel stress.

De man in ons zoekt instructie en doelen in de buitenwereld en wordt door een plotseling verlies eveneens geconfronteerd met een buitenwereld die onvoorspelbaar en chaotisch blijkt te zijn. De innerlijke man richt zich graag op één ding tegelijk maar een plotseling verlies raakt zoveel facetten van het leven dat zijn denkkracht en daadkracht deze nooit allemaal kunnen omvatten en afdekken. Hij zal in de war raken en kan klem raken in eindeloos gepieker over oplossingen die er niet zijn.

Ons innerlijke jongetje staat bij een intens verlies buiten spel. In de chaos en het verdriet van de situatie is geen ruimte voor zijn humor, optimisme en lichtheid. Het jongetje zal niets kunnen met zijn kwaliteiten en zal pas op de plaats moeten maken. Schuldgevoelens en schaamte zullen heb ook na enige tijd nog kunnen belemmeren om naar voren te treden. Zijn vuur zal worden opgepot of doven. Het innerlijke jongetje zal wellicht afwisselend, cynisch, opstandig en apathisch kunnen worden.

De innerlijke vrouw is de enige die dit heftige plotselinge verlies kan incasseren en dat is een zware klus die tijd vraagt. In de chaos van de situatie is er in het begin geen tijd om bewust ieders situatie te monitoren of te regisseren, dat komt later pas weer. Maar de innerlijke vrouw beschikt over haar intuïtie, ze is wijs, zij weet hoe het leven in elkaar steekt en daar put ze uit. Het is onze innerlijke vrouw die nadat ze de schok van het verlies enigszins heeft geïncasseerd, het verlies zal moeten gaan aanvaarden en omarmen en de pijn stap voor stap verteren. Alleen de innerlijke vrouw kan loslaten wat er was. Zij kan de pijn en het verdriet waarnemen en doorvoelen. Het accepteren, verwerken en dragen van het verlies zijn dus vooral taken voor de innerlijke vrouw. Er wordt een stevig beroep gedaan op haar kwaliteiten. Rouwen is een langzaam en pijnlijk proces en hiervoor heeft de innerlijke vrouw tijd nodig. Haar intuïtie vertelt haar dat het een lang proces zal worden en haar wijsheid over hoe het leven in elkaar zit geeft haar de kracht en de nodige troost om dit alles te dragen. Wanneer de innerlijke vrouw goed is ontwikkeld dan vindt ze de kracht om deze taak op zich te nemen. 

Wil je ook inzicht krijgen in wat je kunt doen om jouw innerlijke vrouw overeind te houden of te versterken zodat ze in staat is en blijft om de zware taken tijdens jouw rouwproces op zich te nemen dan kan ik jou daarbij ondersteunen. Maak dan een afspraak voor een sessie rouwverwerking.