contact

Door anders te kijken...

kun je anders gaan denken,

anders gaan doen,

anders gaan voelen,

anders gaan leven,

steeds meer in overeenstemming
met wie jij in je kern bent.

Maak kennis met jouw innerlijke familie

Afgelopen jaar ontving ik het certificaat om anderen te mogen coachen met behulp van de methode schilden van de innerlijke familie. Grondlegger van dit model is psychologe Arienne Klijn en bij haar volgde ik de basistraining. 

Inmiddels ben ik superenthousiast en heb ik gezien hoe snel deze methode door iedereen wordt opgepakt en hoe gemakkelijk de mensen met wie ik het afgelopen jaar mocht werken, in staat zijn om het model na een duidelijke introductie toe te passen op de verschillende situaties in hun leven. Hoog tijd om er eens iets meer over te vertellen in dit blog!

Jouw innerlijke familie

Elke persoon heeft zijn eigen innerlijke familie in zich: een innerlijke man, vrouw, jongen en meisje. Samen vertegenwoordigen ze alle facetten van je persoonlijkheid en alle kwaliteiten die je kunt inzetten in een bepaalde situatie. Ze kunnen samenwerken maar ook een innerlijke strijd aangaan. Zo hebben ze effect op de manier waarop we mensen om ons heen benaderen.

Het jongetje is het speelse, eigenzinnige en impulsieve deel in ons; hij wil plezier hebben, lol maken, doet en zegt wat in hem opkomt zonder met anderen rekening te houden. Hij is ook de belhamel en eigenwijs. Een doorgeslagen jongetje in jou kan tot een burn-out leiden of juist tot egoïstisch gedrag.
Het meisje vertegenwoordigt je gevoel. Ze is lief, wil harmonie en is kwetsbaar. Ze heeft liefdevolle aandacht, rust en veiligheid nodig om zich te kunnen overgeven. Als ze te weinig aandacht krijgt, verandert ze in een ‘drama queen’ of een eeuwig slachtoffer. Het meisje en het jongetje samen symboliseren jouw aard.

De man en de vrouw staan voor de kwaliteiten die je in de loop van je leven ontwikkelt.
De innerlijke vrouw staat voor onze intuïtie; ze is verzorgend en empathisch. Ze kan luisteren zonder te oordelen, let op anderen en ook op zichzelf. De vrouw heeft het overzicht en weet wat echt belangrijk is. De man staat open voor wat de vrouw aangeeft en maakt vervolgens de keuze over het hoe. Hij is de daadkrachtige regelaar. Hij is efficiënt en berekenend, heeft visie en doorzettingsvermogen. Is goed in plannen maken maar kan ook star en stug zijn.

De vier familieleden kun je zien als vier gezichten, vier rollen en houdingen om aan te nemen. In een bepaalde situatie treed één van hen naar voren. De archetypische jongen, meisje, vrouw en man spreken tot ieders verbeelding, iedereen weet meteen welk gedrag en welke kwaliteiten bij welk familielid horen. Hierdoor kan iedereen heel snel met dit model werken.

Voorbeelden

Het gedrag van je kleine zeurende meisje op de voorgrond plaatsen is niet handig als jouw leidinggevende een typische man voorop heeft staan en een overenthousiast jongetje met een sterke wil kan samen met de kracht van de man behoorlijk doordraven en ieders belang uit het oog verliezen. Werk je in een team dan is het belangrijk om jouw jongetje dan tot de orde te roepen om conflicten te voorkomen. Het is de innerlijke vrouw in jou die weet dat je sommige zaken eens aan moet pakken om erger te voorkomen en zij heeft de daadkracht van jouw man nodig om de juiste stappen daartoe te zetten.

Resultaat

Tijdens een coachingssessie leer jij jouw meisje, jongetje, vrouw en man met hun specifieke behoeften, kwaliteiten en schaduwkanten beter kennen en bewuster inzetten. Je ontdekt wie van jouw innerlijke familie jou belemmert en wie jou kan helpen? Met gerichte oefeningen leer ik je hoe je één of meerdere delen in jezelf kunt versterken waardoor je familie weer in balans komt. Je leert zo op een speelse manier je eigen gedrag en dat van anderen te beïnvloeden met als resultaat een grotere vrijheid en flexibiliteit van je handelen waardoor je zelfs in voor jou lastige situaties, flexibeler en sneller leert schakelen met een beter resultaat.

Is jouw jongetje nieuwsgierig geworden of weet jouw vrouw dat het tijd is om bepaalde patronen te doorbreken of problemen aan te pakken? Vind je het bijvoorbeeld lastig om keuzes te maken? Wil je een liefdevolle relatie maar weet je niet goed hoe? Heb je onlangs een dierbare verloren en verdrink je in je verdriet? Gebruik dan de daadkracht van jouw man eens om contact op te nemen met mij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en laat je verrassen door de inzichten die jouw eigen innerlijke familie jouw kan geven.