headerhout

Nathalie Graef
Dorpsstraat 26
6099 BJ Beegden
Tel.  + 31 6 30 019 358
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KVK Roermond nr. 57658587
Rek nr. NL47 RABO 0136835848

 

Contactformulier

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Anti-spam: typ de tekens over en klik op Verzend
Ververs Ongeldige invoer

u dient akkoord te gaan met het privacybeleid van Natuurale

 

bpaardenbloem

2019

Januari 2019

15 januari Meewandeling (ochtend)

28 januari Workshop Winterkruiden (19:30 -22:00 uur)

Februari 2019

12 februari Meewandeling (ochtend)

Maart 2019

12 maart Meewandeling (ochtend)

17 maart Lezing Natuurlijke lichaamsreiniging met eetbare wilde planten bij sauna Top Alivio in Horn

20 maart Workshop Natuurlijke cosmetica (19:30-22:00 uur)

April 2019

3 april Kruidenlezing Zij Aktief Leveroy

9 april Meewandeling (ochtend)

Mei 2019

14 mei Meewandeling (ochtend)

20 mei Workshop Lentekruiden (19:30-22:00 uur)

26 mei Kruidenwandeling (ochtend)

Juni 2019 

18 juni Meewandeling (ochtend)

Augustus2019

26 augustus Workshop Zomerkruiden (19:30 - 22:00 uur)

September 2019

17 september Meewandeling (ochtend)

Oktober 2019

02 oktober Workshop EHBO-kruiden (19:30 - 22:00 uur)

15 oktober Meewandeling (ochtend)

November 2019

11 november Workshop Herfstkruiden (19:30 -22:00 uur)

19 november Meewandeling (ochtend)

December 2018

17 december Meewandeling (ochtend)

 

 

'How can you buy or sell the sky, the warmth of the land? The idea is strange to us.
If we do not own the freshness of the air and the sparkle of the water,
how can you buy them? Every part of the earth is sacred to my people.
Chief Seattle

 

Slechts een oordeel bepaalt het verschil tussen onkruid en een bloem.
Anoniem

 

'Everything on earth has a purpose,
every disease an herb to cure it and every person a mission.
This is the indian Theory of existence.'
Morning Dove Salish

 

'Alles is vergif, en niets is zonder vergif,
alleen de hoeveelheid maakt dat iets geen vergif is'
Paracelsus

 

'Als je de natuur beschadigt, beschadig je jezelf'
J. Krishnamurti

 

'Uit de dromen van de lente wordt in de herfst jam gemaakt'
Peter Bramm

 

Do not grieve;
Anything you lose
Comes round in another form
Rumi

 

The art of healing comes from nature,
not from the physician.
Therefore the physician must start
from nature with an open mind
Paracelsus

 

Alles is van dezelfde adem
Het dier, de boom, de mens
De lucht deelt zijn wezen met alle leven
Chief Seattle

Inhoudsstoffen

Strikt wetenschappelijk gezien werken kruiden door hun inhoudsstoffen. Deze stoffen hebben planten in de loop van hun evolutie ontwikkeld om bijvoorbeeld vraat door dieren tegen te gaan of juist om dieren te lokken en zich met behulp van deze dieren voort te planten. Planten hebben deze chemicaliën dus nodig als overlevingsmechanisme.
Het zijn deze inhoudsstoffen die in de kruidengeneeskunde worden ingezet om ziekten en kwalen bij de mens te voorkomen en/of te genezen.

Voor medicijnen werden aanvankelijk één of enkele inhoudsstoffen uit de plant geïsoleerd. Zo is bijvoorbeeld het aspirientje afgeleid van de natuurlijke aspirines, die in de bast van de wilg voorkomen. Tegenwoordig worden deze werkzame stoffen veelal chemisch nagemaakt..

Kruidengeneeskunde

In de kruidengeneeskunde worden in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde niet één of enkele inhoudsstoffen gebruikt maar de hele plant of een van de onderdelen van een plant. Men doet dit vanuit de overtuiging dat alle werkzame stoffen in een plant een functie hebben in de geneeskrachtige werking en elkaar onderling aanvullen. Ze hebben een onderlinge controlerende en regulerende functie. Neveneffecten die veel moderne medicijnen hebben, worden bij het gebruik van een hele plant door de andere stoffen in de plant vaak opgeheven. Zo blijft de harmonie van de plant gehandhaafd en is de werking vanuit deze zienswijze optimaal.
In de kruidengeneeskunde wordt onder de noemer kruiden ook delen van planten, struiken of bomen verstaan zoals wortels, knollen, takken, schors, bladeren, stengels of voortbrengselen ervan zoals bloemen, bloesems, vruchten, zaden of pitten.

De kruidengeneeskunde maakt dus gebruik van zuivere plantaardige stoffen waaruit geen inhoudsstoffen zijn geïsoleerd zoals in de reguliere geneeskunde en die ook niet oneindig worden verdund zoals binnen de homeopathie.

 

Wil je meer weten over de werking van kruiden doe dan mee aan een kruidenworkshop.

Als herborist gebruik je kruiden voor verschillende doeleinden.

Culinair

Veel kruiden zijn te gebruiken in onze maaltijden, zowel vers als gedroogd. Ze dienen dan met name als smaakmaker.

Huishoudelijk

Kruiden kunnen worden verwerkt in talloze huishoudelijke producten zoals geur(slaap)kussens, potpourri, luchtverfrissers of in producten om insecten te verdrijven.

Cosmetisch

Kruiden worden verwerkt in cosmetische producten zoals shampoos, doucheschuim, deodorant, lippenbalsem. Hierbij is met name de verzorgende invloed van de inhoudsstoffen uit de kruiden op de huid of het haar van belang.

Medicinaal

Kruiden worden medicinaal gebruikt vanwege de geneeskrachtige stoffen die in planten zitten. Hierbij wordt de plant in zijn geheel of gedeeltelijk gebruikt, zoals de wortel, zaden, bast of bloem. De specifieke werkzame inhoudsstoffen uit een (deel van een) kruid worden ingezet om de zelfgenezende kracht van het lichaam te stimuleren en te ondersteunen.

 

Wil je zelf ervaren hoe gemakkelijk je kruiden kunt verwerken tot producten, doe dan eens mee met een kruidenworkshop.

Het gebruik van kruiden is al zo oud als de mensheid zelf. Kruiden werden onder andere gebruikt als voedsel, als grondstof voor kleding of om kwalen mee te genezen. De kennis werd lange tijd mondeling doorgegeven van generatie op generatie en later door kruidendeskundigen op schrift gesteld.

Oudheid

Ongeveer 5000 jaar geleden stelde de Chinese keizer Shen Nung al een boek samen met 365 geneeskruiden. Ook de Egyptenaren beschreven duizenden jaren geleden al op hun papyrus rollen de vele medicinale toepassingen van kruiden.

De griekse arts Hippocrates, 400 jaar voor Christus wilde een eind maken aan de magie in de geneeskunde. Hij zag het als zijn taak de geneeskracht, die de mens van nature in zich heeft te ondersteunen en te versterken door middel van het gericht gebruik van kruiden. De eed van Hippocrates wordt ook nu nog steeds door de reguliere arsten afgelegd en Hippocrates wordt dan ook gezien als de grondlegger van onze geneeskunde.

50 jaar na Christus schreef Dioscorides, o.a. arts van keizer Nero de uit vijf delen bestaande Materia Medica. Hij trok met het Romeinse legers mee, waardoor hij veel planten kon verzamelen en op wetenschappelijke wijze kon bestuderen en beschrijven. Hij gaf uitvoerig aanwijzingen over de vindplaatsen, bereidingswijze en toepassing van 600 planten. Dit werk bleef de standaard op het gebied van de kruidengeneeskunde tot in de 16e eeuw!

Honderd jaar later schreef Galenus, stadsarts van Rome, vele boeken o.a. De simplicibus over geneesmiddelen, van plantaardige, minerale en dierlijke aard. Hij experimenteerde met allerlei kruiden en raadde onder ander mengsels aan, waardoor de werkzaamheid werd vergroot. Hij ging evenals Hippocrates uit van de visie dat een ziekte pas kan ontstaan indien er een storing is tussen de levenssappen: bloed, gele gal, zwarte gal en slijm. Deze opvatting, humorale pathologie genoemd, heeft stand kunnen houden tot het eind van de 18e eeuw.

Middeleeuwen

In de Middeleeuwen is de kruidengeneeskunde terug te vinden in de kloosters. Bij de kloosters werden grote kruidentuinen aangelegd met geneeskrachtige kruiden.

Karel de Grote speelde eveneens een belangrijke rol in die tijd omdat onder zijn bestuur het een Capitulare de villis verscheen. Een verordening waarin o.a. de aanplant en onderhoud van vele geneeskrachtige planten werd bepaald.

Hildegard von Bingen (1098-1179) was een bijzondere vrouw in die tijd. Ze was mystica, kruidkundige en schrijfster. Ze belande al jong in het klooster en werd later zelf abdis. Ze componeerde muziek en schreef o.a. Physica. Haar kruidenideeën waren afgeleid van de oude Griekse kosmologie van de vier elementen. Vuur, lucht, water en aarde met hun eigenschappen. Deze elementen hadden de raakvlakken, hitte, droogte, vocht en kou die op hun beurt weer verbonden waren aan de lichaamssappen gele gal, bloed, slijm en zwarte gal. Alles moet in evenwicht zijn, volgens Hildegard, anders ontstaat er ziekte.

Paracelsus leefde rond 1500 en was een Duits-Zwitsers medicus en filosoof. Hij probeerde de kruiden te analyseren en de werkzame delen geïsoleerd aan de mens te geven. Hij hield zich ook bezig met de signatuurleer waarbij men er van uitgaat dat het uiterlijk van de plant aanwijzingen geeft voor de toepassing ervan.

Vele kruidkundigen waaronder de Leidse hoogleraar Dodoneus, die in 1554 zijn beroemde Cruijdeboeck schreef en Clusius, of eigenlijk Charles de l'Escluse (1526-1609) die het boek van Dodoens vertaalde in het Frans, volgden in die tijd en de kennis met betrekking tot geneeskrachtige planten verspreidde zich.

19e eeuw

Steeds beter slaagde men erin om de werkzame stoffen uit de kruiden te isoleren en uiteindelijk lukt het ook om deze stoffen chemisch na te maken. De farmacologische industrie groeit snel in de 19e eeuw en de kruidengeneeskunde raakt op de achtergrond. De eeuwenlang gebruikte kruidenmiddelen worden verdrongen door gepatenteerde synthetische geneesmiddelen en het feit dat de 'moderne' medicijnen oorspronkelijk gebaseerd zijn op de inhoudsstoffen van kruiden en planten wordt zelfs vergeten.

Dankzij het werk van de Franse arts Henri LeClerc aan het einde van de 19e eeuw waarbij de kruidengeneeskunde zelf aan natuurwetenschappelijke criteria wordt onderworpen keert de belangstelling voor de geneeskrachtige planten terug. Het word eveneens steeds duidelijker dat de werking van de gehele plant niet zonder meer vervangen kan worden door een stof die chemisch overeenkomt met enkele werkzame bestanddelen van de plant.

In tegenstelling tot in ons eigen land maakt deze kruidengeneeskunde of fytotherapie in andere landen al geruime tijd onderdeel uit van de officiële geneeskunde. Ook in ons land is de belangstelling voor de fytotherapie groeiende en mag de moderne fytotherapie zich inmiddels tot de erkende wetenschappen rekenen.
De huidige overconsumptie van industriële farmaceutica en de talloze onwenselijke bijwerkingen van deze middelen, een hernieuwde belangstelling voor een meer natuurlijke levenswijze en een behoefte om zelf meer grip te krijgen op de zorg voor het eigen lichaam in de vorm van zelfmedicatie, doet de vraag naar natuurlijkere middelen herleven. De geneeskrachtige werking van heel veel kruiden is inmiddels uitvoerig wetenschappelijk onderzocht en goed gedocumenteerd. De eeuwenoude kennis is daardoor in een wetenschappelijk verantwoord jasje gestoken en toegankelijker dan ooit.