contact

Door anders te kijken...

kun je anders gaan denken,

anders gaan doen,

anders gaan voelen,

anders gaan leven,

steeds meer in overeenstemming
met wie jij in je kern bent.

Jouw weg van verlies naar groei

Workshop 'Mijn unieke rouwproces'

De dood hoort evenzeer bij het leven als het leven zelf, maar geconfronteerd worden met de dood en het verlies van een dierbare is zeker in ons huidig tijdbeeld, waarin alles succesvol en oneindig moet zijn, niet gemakkelijk. Mede daardoor wordt er maar weinig gesproken over de dood en alles wat je doormaakt als het verlies van een dierbare je overvalt, terwijl je juist dan, in die periode, behoefte hebt om je verhaal te blijven vertellen.
Het kunnen vertellen van je verhaal is belangrijk omdat hierdoor jouw nieuwe realiteit langzaam tot je door kan dringen en je deze langzaam kunt gaan aanvaarden.

Je hebt mensen om je heen nodig die je horen en zien, dan voel je je getroost en erkend in jouw proces. Wanneer je je verlies of bepaalde aspecten van je verlies gaat aanvaarden, ervaar je ook de bijbehorende gevoelens. Het kunnen en mogen uiten van deze gevoelens helpt je om jezelf te leren kennen. Je emoties, gedachten en je lichaam vertellen je hoe jij dit verlies ervaart en erop reageert. Ze laten je zien wat jij nodig hebt om door dit verlies heen te groeien. Dat is altijd persoonlijk en uniek en wordt mede bepaald door eerdere ervaringen en bepaalt uiteindelijk wie jij bent in het hier en nu.


Dat hele proces vraagt echter de nodige tijd en gaat stapje voor stapje. De workshop 'Mijn unieke rouwproces' is dan ook pas geschikt wanneer je verlies al langer dan een jaar geleden plaats heeft gevonden. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je tijd en ruimte in je eigen omgeving blijft ervaren of wil blijven vragen. Het is dan fijn dat er een plek is waar de pijn die je tegen komt en jouw unieke reactie hierop er ook na een jaar nog gewoon mag zijn zodat je jouw verlies kunt transformeren tot persoonlijke groei.


Veel oude rituelen die houvast gaven aan de wijze waarop je een verlies en een rouwproces kunt dragen zijn verbonden aan religies die voor veel mensen niet meer passen bij onze huidige leef- en denkwijze. Hierdoor zijn veel mensen ook zoekend. Er is een behoefte aan nieuwe rituelen maar ook een verlangen om een verlies en de rouw die ze tegenkomen te gaan aanwenden als persoonlijk groeiproces. Mensen willen bewust een weg bewandelen door het verlies heen om zichzelf uiteindelijk weer opnieuw te kunnen verbinden met en te houden van het leven zoals het zich ontvouwt.


Tijdens de Workshop Mijn unieke rouwproces krijg je een hand aangereikt die je mee neemt om te ervaren dat de cyclus van het leven ook altijd de dood in zich draagt. Net zoals het voorjaar in de winter ligt besloten zo ligt ook een nieuw leven zonder je dierbare besloten in het hele proces rondom het verwerken van het verlies. Tijdens zes groepsbijeenkomsten zullen er verschillende werkvormen worden aangereikt waarmee je kunt ervaren dat je op heel veel verschillende manieren met rouw en emoties bezig kunt zijn. De verschillende vormen helpen je om het verdriet en de pijn te ervaren en te uiten, waardoor je het uiteindelijk kunt overstijgen en je jezelf kunt helen. Daarnaast ga je op zoek naar jouw innerlijke kracht, die je samen met de aangereikte tools gaat helpen in dit transformatieproces.

Door bewust aan de slag te gaan met alles wat je tijdens jouw periode van rouw tegen komt, bouw je aan het fundament van je eigen leven dat verder gaat en weer opnieuw een invulling zal gaan krijgen. Je leert om de overtuigen over dat wat hoort in een rouwproces los te laten waardoor je je echt kunt gaan verbinden met dat wat in jou leeft. Het verlies wordt dan als het ware in je leven geïntegreerd en zo kun je vernieuwd tevoorschijn komen uit deze ervaring.


Gun jezelf hierbij liefdevolle ondersteuning want hoewel je het proces zelf moet doorlopen, hoef je het niet alleen te doen. De workshop 'Mijn unieke rouwproces' kan je enorm steunen bij je verlies. Schrijf je in voor de Workshop of bezoek eerst de gratis informatie-avond op 3 maart 2020